Op deze pagina is alles te vinden over mijn stage bij ECO-Coach met de volgende onderwerpen:
-Kwaliteitskenmerken, vernieuwing, legacy en adviesrapport
-Procesevaluatie
-Uitgewerkte competenties + bewijslast
-Beoordeling van de opdrachtgever + reflectie
Kwaliteitskenmerken, vernieuwing, legacy en adviesrapport
Kwaliteitskenmerken
Het onderzoek dat wordt uitgevoerd moet objectief en betrouwbaar zijn. Daarnaast moet er een goede onderbouwing zijn, waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt en wat het effect is van deze keuzes. De hoofdvraag van het onderzoek, dient aan het eind beantwoord te worden en er dient op basis van dit onderzoek een advies of aanbeveling worden opgesteld, vanuit waar gewerkt kan worden aan verbeterpunten.
Om het onderzoek te laten slagen, dienen ingevulde vragenlijsten eerlijk te worden ingevuld. Sociaal-wenselijke antwoorden zullen de uiteindelijke resultaten en conclusies negatief beïnvloeden. Er komt dan namelijk niet een eerlijk resultaat uit. Wat van belang is, is dat het invullen van de vragenlijst en het afnemen van de interviews niet te lang duren voor de sporters. Ook dient de onderzoeker er voor te zorgen dat er wordt doorgevraagd op de antwoorden op het interview, zodat er zo’n compleet mogelijk geheel ontstaat. Van tevoren moet er met de respondenten worden overlegd of het interview mag worden opgenomen. Verder zijn de gebruikseisen voor het product duidelijk moet zijn, ook voor de mensen die niet hebben meegewerkt aan het onderzoek. Het moet dus snel te snappen zijn en niet al te ingewikkeld. Ook moeten de interviewlijsten overzichtelijk en duidelijk zijn en dat ook duidelijk is wat je ermee kunt bereiken.
Als randvoorwaarde dient Paul Raveneau, trainer van sc Heerenveen er mee in te stemmen dat het onderzoek kan en mag worden uitgevoerd. Ook dienen de spelers aan te geven of zij mee willen doen met het onderzoek en of zij meetellen als respondent. Als laatst dient ook ECO-coaching toestemming te geven voor het onderzoek.
Ontwerpbeperkingen die zich kunnen voordoen hebben te maken met verzamelen van de onderzoeksresultaten. Door middel van het stellen van vragen, wordt er geprobeerd een antwoord te geven op de onderzoekvraag. Dit is minder objectief dan wanneer er gekozen wordt voor het meten van fysieke prestaties. Het is van belang dat er overal een goede onderbouwing voor is. Wanneer SC Heerenveen besluit dat de spelers niet meer op woensdag komen voor eco-coaching, zal dit beperkingen geven voor het onderzoek. Er kan dan geen informatie meer verzamelt worden. Ditzelfde geldt voor de dagen en tijden voor de stagedagen. Wanneer deze naar andere dagen zouden worden geschoven, is het voor de onderzoekers niet mogelijk het onderzoek verder uit te werken. Ten slotte geldt voor het aspect dat gemeten wordt, dat het lastig is dit exact in kaart te brengen. Het is van belang dat dit goed voorbereid is, zodat de uiteindelijke resultaten op de juiste manier beschreven en verwerkt worden.
Vernieuwing
Op het begin van mijn stage periode tijdens de interne analyse die ik heb gemaakt kwam ik erachter dat de effecten van ECO-Coachen nooit zijn onderzocht, dit vond ik erg raar want ECO-Coach is een trainingsvorm dat de effecten van zichzelf nog niet kan onderbouwen. De vernieuwing wat wij met dit onderzoek bereikt hebben is het dat ECO-Coach zelf nog nooit is onderzocht of het nou werkt of niet. Is deze trainingsvorm wel een meerwaarde of gaan we daar maar zo vanuit. Met behulp van het onderzoek wat wij hebben gedaan hebben wij antwoord gegeven op deze vragen. Daarnaast hebben we met het ECO-style ook spelerspaspoorten gemaakt voor elke speler uit de selectie van SC Heerenveen JO19. Dus het succes na dit onderzoek is dat ECO-Coach nu meer inzicht heeft in hun eigen training style daarnaast is er ook feedback verzamelt om de training eventueel nog te verbeteren. Daarnaast kunnen onze producten ook gebruikt worden om hetzelfde onderzoek uit te voeren op een andere doelgroep door deze producten die ik heb verzameld met het onderzoek kan ECO-Coachen zich constant blijven verbeteren op elke doelgroep. De meerwaarde van ons onderzoek is dat ECO-Coach nu een duidelijk inzicht heeft van de effecten van de ECO-Coach training daarnaast zijn er ook nog verbeterpuntjes naar voren gekomen zodat de ECO-Coach training bij de SC Heerenveen Jo19 nog extra verbetert kan worden. Van de ECO-Style is de meerwaarde dat je nu van elke speler in de selectie een beeld heb van het karakter, coachvoorkeur en stress signalen hebt, deze informatie is erg nuttig voor de coaches van ECO-Coachen en SC Heerenveen een voorbeeld van zo'n ECO-Style profiel is rechts hieronder te zien. Verder is de meerwaarde van dit onderzoek ook een stukje feedback op hun eigen werk. Met daarbij verbeterpunten en dingen die al goed gaan. Dus al met al hebben we ECO-Coach inzicht gegeven in eigen werk, Spelers en de effecten van ECO-Coach zelf concreet gemaakt.
Legacy
Door de legacy te lezen komt u meer te weten over de producten waar ik het stagejaar 2017-2018 aan heb gewerkt, vervolgens achtergelaten worden bij ECO-Coachen. Om u een globale impressie te geven van de producten zal ik ze hier kort omschrijven, als u meer wil weten over hoe het traject is verlopen zou u het verslag verandervoorstel “VT2” moeten lezen.
ECO-Coachen wil graag onderbouwen waar ze mee bezig zijn, ook staan ze voor constante verbeteringen, onderscheiden en innovatie. Om deze reden is het onderzoek “effectiviteit van ECO-Coachen” gestart. De eerste fase bestond uit gesprekken met betrokken partijen en het maken van een planning. Vervolgens gingen we over op fase 2 het afnemen van vragenlijsten onder de spelers, met als doel hoe zei de trainingen ervaren. Uit deze vragenlijst zijn een aantal gegevens gehaald en verwerkt voor een tussentijds resultaat. Deze gegegevens hebben zijn vervolgens gebruikt voor fase 3, interview “gesprekken” met een aantal spelers. Deze spelers zijn gekozen op de manier waarop de vragenlijst is ingevuld. De gesprekken zijn opgenomen en vervolgens verwerkt tot een resultaat. Alle resultaten samen hebben een onderbouwing en advies gevormd zoals u kunt zien onder het kopje “onderzoek”.
Daarnaast was ECO-Style een mooi vervolg op het onderzoek, door meer over de spelers te weten te komen, kun je de trainingen nog beter aanpassen op de persoon. ECO-Style is afgenomen bij een selecte groep spelers, omdat er een aantal randzaken wegvielen (seizoen SC Heerenveen liep ten einde). Voor de spelers waarbij Eco-Style wel is afgenomen, kwam tot een mooi resultaat namelijk een individueel spelers paspoort. Waarmee je helder krijgt hoe een speler in elkaar zit. Zoals u kunt zien onder het kopje Eco-Style. Wat ECO-Coach nu anders kan doen is dat ECO-Coach met behulp van onze ECO-style spelersprofielen SC Heerenveen en ECO-Coach inzicht gekregen hebben in elke speler uit de selectie en met deze informatie kan de juiste coach bij de speler geplaatst worden voor de optimale training. Want als speler en coach qua karakter ongeveer hetzelfde zijn snappen ze elkaar beter en zo kan beter getraind worden.
Voor Het protocol testspelers wou ECO-Coachen interpretatie weghalen en een vaste structuur aan brengen. Op deze manier kunnen spelers ook echt worden beoordeeld op hun kunnen, je zal verschil zien hoe een speler omgaat met de test. Dit was voorheen niet zo doordat er altijd verschillende testen werden gedaan. Het oude testformulier bevatte veel dezelfde componenten en was ook niet duidelijk in te vullen. Hier is een nieuw testprotocol voor ontwerpt wat dit zou moeten weg halen die is ook rechts te vinden. Met het nieuwe testformulier kan ECO-Coach een norm gaan bijhouden zodat er niet op gevoel beoordeelt hoeft te worden. Daarnaast staat het testprotocol nu vast en doet iedereen dezelfde oefeningen. Dit was voorheen anders toen deed elke coach andere oefeningen zo ontstond er ook andere beoordelingen.
Adviesrapport
SC Heerenveen heeft voor het opleiding van talentvolle voetballers een innovatieve trainingsvorm genaamd ECO-Coaching toegevoegd aan het reguliere trainingsschema. ECO-Coaching onderscheidt zich van andere trainingsvormen door het aanbrengen van diversiteit door onder andere elementen van verschillende sporten te combineren tijdens eenzelfde training1. Hoe deze trainingsvorm wordt ervaren en in hoeverre de sportprestaties daadwerkelijk worden verhoogt is beperkt in kaart gebracht. Het doel van dit onderzoek is het in kaart brengen van de meerwaarde van ECO-Coaching binnen het bestaande trainingsprogramma van SC Heerenveen onder 19 jaar.
Advies Onderzoek & Eco-typing
Wij hebben dit jaar een onderzoek gehouden naar de effecten van de ECO-Coach training bij de SC Heerenveen JO19 spelers. Hier kwamen interessante resultaten uit die ECO-Coach heel erg helpen bij het ontwikkelen van zichzelf. Daarnaast hebben we met ECO-Style ook inzicht gekregen in elke speler van de selectie. We hebben door middel van een ECO-typing een spelers profiel gemaakt met daarbij belangrijke karakter eigenschappen. Ons advies is dan ook om ECO-style bij de nieuwe selectie van aankomend seizoen ook te doen en dit terug te geven aan de coaches van SC Heerenveen. Dit omdat SC Heerenveen dan meteen inzicht heeft in hun eigen spelers. Wij deden het dit jaar pas aan het eind van het jaar dus was er geen tijd meer om het heel erg te gebruiken. Wij hebben hiervoor een opzetje achtergelaten bij ECO-Coach die gebruikt kan worden.
Vervolg
Waarborgen dat het advies in de trainingen wordt opgenomen en feedback hierop wordt gevraagd en geïmplementeerd. Door ECO-Style te gaan combineren met dit onderzoek ligt nog een grote uitdaging, op deze manier kan je een speler helemaal in kaart brengen. Hier is al een begin mee gemaakt, ons advies is hier mee door te gaan en zo meer inzicht in de spelers te krijgen en zo de trainingen nog beter af te stemmen. Ook krijgt ECO-Coachen hierdoor een beetje structuur en onderbouwing in wat ze doen. Wat ze weer naar buiten kunnen brengen via social media of klussen die in de toekomst komen. Wij als ECO-Coach snappen natuurlijk dat structuur iets iets is wat jullie niet willen. Gebruik dit onderzoek de komende jaren door bij teams van SC-Heerenveen, LDODK en toekomstige andere teams of zelfs sociaal domein, om de effectiviteit en onderbouwing van ECO-Coachen te waarborgen. Als het onderzoek effectiviteit van ECO-Coaching ook nog bij andere doelgroepen wordt onderzocht krijgt ECO-Coaching nog meer inzicht in eigen werk en krijgt ECO-Coach nog meer feedback naar wat beter kan dit kan ECO-Coach heel goed gebruiken om steeds te blijven verbeteren.
Omdat er volgend jaar waarschijnlijk weer nieuwe stagiaires komen van de Hanze hogeschool zou mijn advies zijn deze hier voor te gebruiken. Dit omdat de ECO-Coaches er waarschijnlijk zelf niet veel behoefte aan hebben aan dergelijke zaken te werken, dit omdat de ECO-Coaches komen om nieuwe ervaringen op te doen, niet voor onderzoek werk. Voor de studenten daarin tegen is het een leuke en uitdagende stage opdracht. Wat ook nog een mogelijkheid is voor ECO-typing is dat de ECO-style ook wordt afgenomen bij elke voetballer die bij ECO-Coach komt dus niet alleen de JO19 selectie van SC Heerenveen. Maar ook de JO17 voetballers die er komen en alle anderen zo krijgt ECO-Coach en SC Heerenveen steeds meer inzicht in hun eigen spelers en de karakters daarvan.
Advies Testformulieren:
Er is een nieuw testformulier gekomen, waarmee een vaste structuur en protocol in de testen komen, zodat er minder ruimte is voor interpretatie. Dit hebben we gedaan omdat het ouwe test protocol erg onduidelijk was en geen vastigheid had in de oefeningen die er gedaan zouden kunnen worden. Bij elke coach kreeg dus dezelfde speler een andere beoordeling want de beoordeling ging op gevoel af en niet op hard bewijs. Hierbij zouden testen met een vaste norm een grote rol spelen, hier zijn al stappen in genomen. Ons advies is maak gebruik van de tablet die hier is en gebruik de applicaties die er zijn voor het testen van de spelers. Er is al een lijst met applicaties die hier een rol in kunnen spelen, voor de volgende stagiaires is dit een leuke uitdaging om verder mee te gaan. Dit zodat het testen van de spelers nog beter kan worden en je een nog testspeler zo nog beter kan beoordelen. Wat ook nog een leuke opdracht is voor de stagiaires voor volgend jaar is het opvragen van normen bij SC Heerenveen en daarnaast het bijhouden van een eigen norm. Om zo bewijs te hebben dat een speler zo goed is of niet. Daarnaast ligt er bij ECO-Coach al een Ipad maar deze wordt niet gebruikt door ECO-Coach wat erg zonde is.
Wat ik verder voor advies heb voor de student voor volgend jaar is dat je bij ECO-Coaching moet doen wat je leuk vindt, alles is goed zolang het maar een meerwaarde heeft voor jezelf en voor ECO-Coaching. Dus ga aan de slag bij wat jij een leuk project lijkt, wees erg nieuwsgierig en leergierig. En neem initiatief dan heb je echt een leuk en leerzaam stagejaar bij ECO-Coaching.
Procesevaluatie
Proces evaluatie
Bij proces evaluatie gaat het voornamelijk om de doelstellingen, zijn deze volbracht en voldoen ze aan de eisen en criteria. Het antwoord op deze vraag is ja, de doelstellingen zijn behaald. In het begin van mijn stageperiode zijn we vooral los gelaten, dingen ervaren zoals wat is ECO-Coachen, ze verwachten zelfsturing en initiatief. Niet lang daarna zijn we om de tafel gaan zitten om te kijken wat ECO-Coachen nodig heeft en of dat aansluit bij mij en school. Door de verschillende gesprekken met John, Tjalling en Ruurd aan de start van mijn stageperiode in 2017, hebben we een doelstelling kunnen formuleren namelijk de effectiviteit van ECO-Coachen in kaart brengen. Dit om natuurlijk de buitenwereld een effect te laten zien, maar ook om eigen coaches en trainingen te verbeteren. Dit ging natuurlijk niet gemakkelijk omdat ECO-Coachen naast fysieke activiteit en spelvormen een mentale lading meegeeft, het coach gedeelte. Door dit alles samen was de doelstelling breed en ruim interpreteerbaar, maar door de ruimte die werd gegeven tijdens het project was er ook een grote vrijheid. Op deze manier kon er ook flexibel gehandeld worden door andere stakeholder en doelgroepen die nodig waren hiervoor (de stakeholders moesten nog gevonden worden). Na aanleiding van enkele gesprekken met verschillende doelgroepen en stakeholders zijn we tot de conclusie gekomen om te starten met SC Heerenveen.
Samenwerking Sc-Heerenveen
Een sprong in de tijd, dit brengt ons bij een nieuwe samenwerking tussen ECO-Coachen en SC Heerenveen. Voor SC Heerenveen was het natuurlijk een leuke bijkomstigheid om de effectiviteit van de ECO-training in kaart te krijgen, want het betrefde haar eigen spelers. Voor het onderzoek was het natuurlijk ook een schot in de roos, de spelers kwamen altijd al bij ECO-Coachen en op vaste dagen en tijden. Om deze redenen konden wij makkelijk contact leggen met de externe partij en afspraken sneller inplannen. De samenwerking tussen het onderzoeksteam en SC Heerenveen verliep dan ook goed, Paul Raveneau (hoofdtrainer JO-19, SC Heerenveen) was zeer welwillend en open. De meeste contact momenten waren via de mail of in het sportcafe van Abe lenstra, ook werden tijdens gesprekken notulen gemaakt en weer teruggekoppeld door middel van mail contact. Momenteel is het onderzoek afgerond, maar zou dit volgend jaar bij het nieuwe team weer opnieuw uitgevoerd kunnen worden.
Reflectie
Ik vind dat ik mezelf tijdens mijn stage periode bij ECO-Coachen erg ontwikkeld heb met name op het gebied van mezelf laten zien, coachen en presenteren. Dit komt doordat de ECO-Coach stage ook heel erg gericht is op zelf ontwikkeling en daardoor kreeg ik constant feedback van anderen hoe ze mij zagen en hoe ik dit mogelijk kon veranderen. Ik heb dus tijdens mijn stage periode ook aan mezelf als persoon gewerkt en ben ik nu dus heel erg blij dat ik mezelf daarbij heb kunnen ontwikkelen. Ik vind dat ik in 1 fase van mijn stageperiode beter mijn best had kunnen doen dat was tijdens de toetsweek van het derde blok toen was het onderzoek net afgelopen en zat ik een beetje vast met wat ik wilde gaan doen. Uiteindelijk kreeg ik ook te horen van Tjalling van de Berg dat hij vond dat ik te weinig deed de laatste tijd, hier was ik mee eens en doordat Tjalling dit zei ging ik intensiever opzoek en ging ik bij mezelf na wat ik het leukste vond van mijn stage, dat was testspelers testen. Hierdoor ging ik nadenken of ik daar wat mee kon doen, ik vond namelijk dat het testprotocol waarmee ik werkte veroudert en onduidelijk was. Toen bedacht ik dat ik een nieuw testprotocol ging maken die duidelijker en makkelijker in gebruik moest zijn. Dit heb ik daarna dus gemaakt en ik ben erg tevreden met het resultaat. Ook van mijn hele stage ben ik erg tevreden met wat ik geleerd en bereikt hebt.
Reflectie samenwerking
Tijdens mijn stage periode heb ik een onderzoek gedaan naar de effectiviteit van ECO-Coaching. Dit onderzoek heb ik uitgevoerd met een mede stage student. Tijdens ons onderzoek was de samenwerking heel erg belangrijk, niet alleen met elkaar maar hebben we ook andere mensen bij ons onderzoek betrokken waar wij mee samen werkten.
Tijdens ons onderzoek was de samenwerking met mijn mede student erg belangrijk omdat we samen een doel voor ogen hadden en als er 1 van ons zijn woord niet na kwam, dit doel niet zouden halen. De samenwerking tussen Oeds en mij gebeurde op de stage en als het teveel was ook thuis. Onze taak op het gebied van samenwerken tijdens ons onderzoek waren de afspraken maken met de hoofdtrainer van SC Heerenveen JO19 Paul Ravenau. Met hem hebben we afgesproken hoe we ons onderzoek gaan uitvoeren en wanneer hij de spelers aanstuurde om mee te werken aan ons onderzoek. Hierbij moesten we goed overleggen wanneer wat gebeurde. Een andere taak was de samenwerking met Ruurd Visser hij was een Hanze leraar aan de geneeskunde opleiding. We werkte met hem samen om hulp te vragen hoe we het op papier gingen zetten en hoe we het gaan presenteren aan trainers en spelers van SC Heerenveen. De samenwerking tussen Paul Ravenau, Ruurd visser, Oeds Veenstra en ik hebben een mooi product opgeleverd voor SC Heerenveen, het verbeteren van de ECO-Coach training na tips van de spelers zelf en voor ECO-Coachen resultaten van wat ECO-Coachen voor meerwaarde heeft voor de SC Heerenveen spelers. Dit product hebben we ook gepresenteerd aan de ECO-Coachen, trainers en spelers van SC Heerenveen om. Hierop kregen we een erg positive reactie op terug van beide kanten. Dit heeft als gevolg dat achteraf gezien de samenwerking goed is geweest en we goed gebruik hebben gemaakt van Paul Ravenau en Ruurd Visser tijdens ons onderzoek. De samenwerking met Paul en Ruurd zou wel iets verbetert kunnen worden want wij moesten regelmatig achter hun aan moesten. Maar dat begrijp ik ook wel want hun hebben het super druk en daarom legde ze alles qua planning iniatitief bij ons neer.
Uitgewerkte competenties + bewijslast
7. Onderzoekt en ontwerpt het sport- beweegaanbod.
De Sportkundige ontwikkelt onderzoekend vermogen met als doel praktijkvraagstukken te beantwoorden en innovaties met toegevoegde waarde te ontwerpen voor de beroepspraktijk. Onderzoek genereert kennis die gebruikt wordt om impact te realiseren in specifieke beroepsprestaties en –producten in de praktijk.
Mijn stage heb ik gedaan bij ECO-Coaching, ECO-Coaching zelf is een trainingsmethode om je hele leven lang fysiek en mentaal fit te zijn. Hierdoor is ECO-Coaching ook onderdeel van het trainingsprogramma van de jeugd van SC Heerenveen. Aan dat hand van eigen inzichten kwam ik erachter dat ECO-Coaching geen inzicht heeft in het effect dat ECO-Coach heeft bij mensen. Hierdoor ben ik gestart met het onderzoek "wat is de effectiviteit van ECO-Coaching?". Ik heb mijn onderzoek uitgevoerd bij de doelgroep SC Heerenveen JO19, ik heb deze gekozen omdat deze groep elke week standaard bij ECO-Coaching waren. Ik heb dit onderzoek uitgevoerd met een mede stage genoot Oeds Veenstra.
Op het begin van mijn onderzoek zaten wij overna te denken hoe we de effectiviteit van ECO-Coaching moesten gaan meten. Dit was extra moeilijk omdat ECO-Coaching ook veel mentaal traint en het mentale moeilijk te meten is. Na er lang over nagedacht te hebben zijn we samen met Ruurd Visser(hanzedocent) en Paul Ravenau(Hoofdtrainer SC Heerenveen JO19) besloten dat we de spelers eerst 3x na de training een vragenlijst laten invullen. Met vragen zoals wat heb je geleerd, hoe vond je je eigen presteren en wat zijn de tips en tops van deze training. Toen dit gedaan was hebben wij een facetsheet gemaakt met daarop de resultaten van de vragenlijsten(hieronder in de bijlage). Nadat we dat gedaan hadden we nog met een paar spelers interviews houden om meer de diepte in te gaan met wat ECO-Coaching voor hun als spelers was. Hiervoor hebben we 3 spelers geïnterviewd die de vragenlijsten zo invulde dat het ons opviel, eentje had duidelijke doelen hoe hij beter wou worden, de ander had hele uitgebreide tips en tops en de laatste viel ons op omdat hij nog meer profvoetballer wil worden dan de rest van de voetballers. Met de resultaten van de interviews hebben we een duidelijk beeld gekregen wat voor de spelers van SC Heerenveen JO19 de bijdrage van ECO-Coaching voor hun is.
Het resultaat van het onderzoek "wat is de effectiviteit van ECO-Coaching?" is als volgt. De ene speler zei dat hij een erg groot verschil merkt onder andere op kijkgedrag, mentale weerbaarheid en beter kan focussen door de ECO-training omdat je anders dan anders traint en de andere speler zei dat je wel verschil merkt maar in mindere maten en dat hij dacht dat je door meer trainingen wel sneller een verschil gaat merken(want op dit moment is de ECO-training één in de week). Daarnaast heeft de ECO-Coach training veel tips gegeven die nu mee zijn genomen in de ECO-Coach training die nu wordt gegeven. Een paar voorbeelden van tips die er gegeven werden waren, meer competitie element toevoegen, meer feedback krijgen over hoe de speler zich ontwikkeld en meer op het teamgevoel trainen.
Als ik terugkijk op dit onderzoek vind ik dat het goed verlopen is de samenwerking met mij en Oeds Veenstra vond ik heel goed verlopen en de samenwerking met Ruurd Visser en Paul Ravenau ging iets minder maar ook zeker wel goed. Dit ging iets minder omdat ze niet elke week bij ECO-Coaching waren en daarom communiceren soms wat stroef ging, al met al hebben we dit goed opgelost. Toen wij de resultaten van ons onderzoek presenteerden aan ECO-Coaching kregen wij grote waardering voor wat wij gedaan hebben, dat vond ik erg fijn om te krijgen want dan is het niet voor niks geweest. Na onze resultaten te hebben genoemd werd er ook meteen wat gedaan want de trainingen na onze prestatie gingen de trainingen over het teamgevoel en competitie dus dat was een hele mooie ervaring. Verder wat beter kon vond ik de communicatie tussen SC Heerenveen en ons want soms verwachten wij dat de voetballers er waren maar toen we op stage kwamen kregen we te horen dat ze vandaag vrij hadden gekregen. Gelukkig is dit niet vaak voorgekomen maar dat zou nog verbetert kunnen worden. Al met al is het een erg geslaagd onderzoek geweest waar ECO-Coaching zeker een meerwaarde heeft aan gehad.
Bewijslast

8. Organiseert, positioneert en begeleidt projecten en programma’s ter bevordering van sport en bewegen.
De Sportkundige hanteert zelfstandig de beleidscyclus met als doel de continuïteit en kwaliteit van zowel het sport- en beweegaanbod als de (sport)organisatie te borgen en te ontwikkelen en verschillende doelgroepen te stimuleren tot (duurzame en verantwoorde) sportparticipatie.
Tijdens mijn stage periode heb ik deze competentie ontwikkeld met iemand van het sociale domein, Kaj Huisman., Kaj Huisman is iemand die helemaal in een dal zat in zijn leven. Dit is zo gekomen doordat zijn vrouw hem heeft verlaten en hij van haar niet meer zijn kinderen mag zien, daarnaast is kort daarna ook zijn vader overleden. Ik heb met hem gebokst om zo fysiek weer wat gezonder en fitter te worden dit gaf hij aan dat hij dat wou want hij was heel erg gestrest en ook hielp boksen ook om zijn woede te uiten. Mijn taak was hierbij dat ik voor hem iemand was tegen wie hij over zijn situatie wou hebben dus mijn taak was een vertrouwingspersoon voor Kaj zijn. Daarnaast heb ik ook elke keer een bokssessie verzonnen. Ik heb dit aangepakt door eerst heel weinig over zijn situatie te hebben maar meer over andere dingen en naarmate hij vaker kwam begon ik hem steeds meer te vragen en begon hij steeds meer over zijn eigen situatie te vertellen. Zo kwam er een vertrouwen in elkaar en waren de sessies erg leuk om te doen omdat je ook zag dat hij het leuk vond en dat hij ook elke week fitter werd. Daarnaast heb ik op het begin van het jaar op stage was bokslessen gevolgd en die kwamen in deze lessen mij heel goed van pas.
Achteraf vind ik het heel leuk dat ik dit gedaan heb met Kaj, maar op het begin vond ik het wel wat moeilijker want ik wist niet wat ik moest verwachten en hoe ik het precies moest doen want ik had dit nog nooit eerder gedaan. Maar ik kijk er nu met een heel positief gevoel op terug want ik merk een groot verschil tussen Kaj van een half jaar terug en de Kaj van nu met veel energie en hij lacht ook meer. Wat er goed ging vind ik dat wel echt zijn vertrouwen heb kunnen winnen. En wat beter kon was de voorbereiding van hoe je het best kan omgaan met iemand die zo diep in een dal zat, daar had ik wel wat meer op kunnen voorbereiden.
Een andere situatie tijdens mijn stageperiode dat ik iemand begeleidt heb, is tijdens het testen van testspelers. Bij SC Heerenveen komen spelers op stage om een contract af te dwingen bij SC Heerenveen, ECO-Coaching is een onderdeel van deze stage bij ECO-Coaching wordt de speler dan ook een keer getest zowel op fysiek en mentaal. De testspelers die bij ECO-Coaching kwamen had ik de verantwoordelijkheid op om ze te testen. Zelf heb ik hiervoor een testprotocol gemaakt om een goede test te kunnen uitvoeren en zodat het een vaste test is die keer op keer gedaan kan worden. Tijdens deze test begeleidde ik de speler en vertelde hem wat de oefeningen waren. Na het testen maakte ik een adviesrapport en een verslagje met de resultaten van de geteste speler, dit ging naar de hoofdscouting van SC Heerenveen en hun besliste of de speler mocht blijven of niet.
Achteraf vond ik dit het leukste activiteit op mijn stage dit kwam doordat ik de test zelf had opgezet en omdat je toch invloed en verantwoordelijkheid krijgt over een test speler die misschien bij SC Heerenveen mag blijven. Ik ben dan ook heel blij met het resultaat wat ik neergezet heb hoewel het nog wel verbeterd kan worden door alle test formulieren te uit te werken en je zo een norm krijgt van de resultaten. Zo kun je echt zien wat de resultaten zeggen over een speler. Maar al met al ben ik trots dat ik het al zo ver heb opgezet.
Bewijslast
9. Managet en leidt de werkprocessen van een sport- en beweegorganisatie en is daarin ondernemend.
De ondernemende Sportkundige neemt verantwoordelijkheid voor het managen en leidinggeven aan de bedrijfsvoering en een adequate uitvoering van werkzaamheden. De Sportkundige realiseert door zijn ondernemende manier van werken de randvoorwaarden voor effectief sport- en beweegaanbod en/of diensten.
Ik heb op mijn stage initiatief genomen om een nieuw testprotocol te maken voor de test spelers die bij SC Heerenveen op stage zijn. Deze spelers worden zowel fysiek en mentaal getest dus er wordt niet alleen gekeken hoe sterk of hoe fit ze zijn. Maar er wordt ook gekeken naar doorzettingsvermogen, creativiteit en hoe snel pakken ze de oefening op. Ik heb het initiatief genomen om een nieuw protocol te maken omdat de oude al een paar jaar oud was en dat ik vond dat er nog veel te verbeteren was bij het testprotocol. Zo was er bijvoorbeeld alleen een protocol voor testspelers terwijl er ook regelmatig keepers komen voor de test.
Ik heb dit aangepakt door eerst al het goede van het oude testprotocol te pakken en daarna te kijken wat er nog extra toegevoegd kan worden. Daarnaast vond ik het oude testprotocol erg onoverzichtelijk dit heb ik veranderd door tabellen toe te voegen en door in drie thema's te werken de thema's waren mentaal, fysiek en algemeen. Bij deze thema's heb ik een bijlage met oefeningen gemaakt, hierdoor kan ook als ik er niet ben na mijn stage periode spelers getest worden. Daarnaast werd er eerder allemaal verschillende oefeningen gebruikt door deze bijlage gebruikt iedereen dezelfde oefeningen.
Tijdens het maken van het testprotocol heb ik samengewerkt met een mede stage genoot om mij te helpen bij het bedenken van ideeën. Tijdens het maken had ik de leiding en stuurde mijn stage genoot aan. Ik maakte bijvoorbeeld de planning en de methode hoe we het gingen doen en heb het protocol ook in elkaar gezet. Daarnaast heb ik de resultaten ook gepresenteerd aan mijn stage, die hier erg tevreden op reageerde.
Achteraf vond ik dit een heel leuk project om te doen dit omdat dit echt mijn eigen project was die ik helemaal in mijn eentje heb bedacht, opgezet en heb volbracht. Ik ben dan ook erg tevreden met het resultaat van de nieuwe test protocollen. Ik vond het leuk om werkprocessen te leiden zo kon ik bepalen hoe we het gingen doen en dat maakte mij ook verantwoordelijk wat mij ook goed beviel. Een mooi compliment kreeg ik nog van de scouting van SC Heerenveen die was erg tevreden met het verslag en het testprotocol.
Bewijslast
10. Ontwikkelt, evalueert en adviseert over strategie en beleid omtrent sport en bewegen.
De Sportkundige ontwikkelt beleid met als doel de continuïteit en kwaliteit van zowel het sport- en beweegaanbod als de (sport)organisatie te borgen en te ontwikkelen.
Met ons onderzoek naar de effectiviteit van ECO-Coaching bij de JO19 van SC Heerenveen hebben we ECO-Coaching inzicht gegeven over de effecten die de speler ervaart tijdens de ECO-training. Dus krijgt ECO-Caoch eigenlijk feedback op de manier hoer er gecoacht wordt hierbij komt ECO-Coach te weten wat al wel goed gaat en wat eventueel nog beter kan. Daarnaast hebben we ECO-Coaching ook nog adviezen mee gegeven om de ECO-training bij de JO19 van SC Heerenveen nog te verbeteren. Met deze resultaten zal ECO-Coach zich kunnen verbeteren dit omdat ze een keer feedback over hun training krijgen en omdat ECO-Coach nu inzicht heeft gekregen over hun eigen trainingen. Wat heeft de ECO-training voor de sporter opgeleverd. Ook moet je als een stichting als ECO-Coach weten wat precies de effecten zijn van de soort training die je geeft, zeker voor ECO-Coaching dit omdat ECO-Coach voor veel mensen nog een erg vaag begrip is dit kun je onder andere verhelpen om duidelijk te hebben wat het de sporter oplevert en wat de effecten van de training zijn.
Ook hebben we met ons onderzoek naar de effectiviteit van ECO-Coaching tools achter gelaten (vragenlijsten en een interview opzet) om het onderzoek ook eens bij andere doelgroepen zoals de korfballers en sociaal domein uit te voeren. Zo kan ECO-Coach zich nog meer verbeteren door de feedback van andere doelgroepen.
Ik kijk terug naar mijn opgeleverde werk met een goed gevoel, ik denk dat ik ECO-Coach een mooi product heb opgeleverd die voor ECO-Coach als stichting zeer bruikbaar is. Wel kunnen hier nog flinke stappen in gemaakt worden want ECO-Coach zelf is voor velen nog steeds een zeer vaag begrip. De volgende moeten gezet gaan worden door de volgende stagiaires. Al met gezien heb ik veel positieve reacties gehad met wat ik heb opgeleverd.
Bewijslast
Beoordeling van de opdrachtgever + reflectie
Ik ben zeer tevreden met de beoordeling die ik heb gekregen van mijn stagebegeleider. Het is leuk om te horen dat het zo gewaardeerd wordt wat je hebt gedaan tijdens je stageperiode. Zelf merk ik dat tijdens mijn periode op stage een goede ontwikkeling heb gemaakt, zoals ook mijn stagebegeleider beschrijft. Ik ben het eens met mijn stagebegeleider die zegt dat ik mij met name heb ontwikkelt op de gebieden initiatief, leiding nemen enmezelf laten zien. Ik ben het eens dat ik me met name daarin heb ontwikkelt maar ook vind ik dat mij erg ontwikkeld heb in het coachen van mensen met name sporters en ben ik ook veel creatiever geworden door mijn stage. Ik heb tijdens mijn stage periode na het onderzoek wel een dipje gehad in dat dipje stond ik stil in mijn ontwikkeling maar door mezelf en met behulp van Tjalling van de Berg ben ik hier beter uitgekomen en heb ik daarna nog 2 mooie producten op kunnen leveren. Al met al heb ik een zeer leuke periode gehad op mijn stage en ben ik zeer dankbaar voor de mensen op stage die mij geholpen hebben op mijn stage.
Maak jouw eigen website met JouwWeb